Для більшості з нас це стане несподіванкою: як буде українською "високосный год"

Читать на русском
Автор
31931
Чому треба говорити правильно
Чому треба говорити правильно. Фото depositphotos.com

Впровадили насильницьку практику штучного зближення української мови з російською

У 2024 році буде 366 днів. Всі звикли називати "високосним" роком. Проте, як виявилось — це русизм. Правильна українська назва — пере́ступний, або касянів, що утворилась на честь святого Касяна.

Про це повідомила редакторка Ольга Васильєва. Вона вважає, що слово "високосний" перекладається в російсько-українському академічному словнику 1924–1933 років за редакцією Кримського і Єфремова.

Слово "високосний" походить від латинського bis sextus ("другий шостий"), але дуже спотворене через народноетимологічне зближення з прикметником "висо‌кий" — бо рік "вищий" на один день. Тобто з погляду грамотності воно нічим не краще від "охтобус" чи "транвай".

"Мені поки що не вдалося знайти редакцію словника Кримського і Єфремова 1948 року, щоб перевірити, чи не вилучили з неї слово "переступний", однак повна відсутність його у вжитку наштовхує на певні думки", — пише редакторка

Наводячи приклад, Васильєва каже, що у західних словʼян теж рік називається переступним. У чехів — přestupný rok, у поляків — rok przestępny. У сербській і хорватських мовах також prestupna / prijestupna godina (рік).

Але цікавим є те, що колись це слово було поширене й у східних областях України, а не тільки в західних. Наприклад, на Луганщині казали "пересту́пний".

А ось професорка Лариса Масенко для документального фільму "Соловей співає" розповіла, що у 20-ті роки почали активно розвиватися українська лексикографія та термінознавство, але було проголошено "шкідництво на мовному фронті", буцімто українські мовознавці відривали українську мову від російської, і надалі було впроваджено насильницьку практику штучного зближення української мови з російською. За її словами, це почало відбуватися вже в 30-х роках дуже активно.

Зазначимо, що саме поняття "переступний" прийшло до нас зі Стародавнього Риму. Його було встановлено понад дві тисячі років тому римським імператором Гаєм Юлієм Цезарем. Він запровадив календар, який базувався на періодах, коли земля повертається до Сонця. Сьогодні він відомий як "юліанський календар".

Цікавим фактом є те, що 29 лютого – доба, яка накопичується за чотири роки, називають днем ​​Касьяна Немилостивого в честь недоброго святого. Саме цей день вважається найстрашнішим, небезпечним і невдалим.

Раніше "Телеграф" писав, чому не варто говорити "даю добро" і як правильно дати згоду українською.